Druhy piva

Delenie podľa stupňovistosti piva:

O výške stupňovitosti rozhoduje podiel alebo hustota mladiny, z ktorej sa konkrétne pivo vyrobilo. Ľudia si ju často mýlia s obsahom alkoholu v pive, avšak číslo stupňovitosti býva vyššie ako percento alkoholu. Napríklad obyčajné výčapné pivo má 7 až 10 stupňov, čiže 7 až 10 % podielu mladiny, ale len 1,6 % alkoholu. Ležiacke pivo je 12 stupňové, špeciálne pivá obsahujú najmenej 14 stupňov. Podiel mladiny môže byť najviac 20 %, vtedy pivo obsahuje 5,5 % alkoholu. Existujú i takzvané nealkoholické pivá alebo pivá s nižším obsahom alkoholu. Nealkoholické pivá obsahujú 0,5 % alkoholu, pivá s nižším obsahom najviac 1, 2 % alkoholu.

Podľa farby rozdeľujeme pivá na svetlé a tmavé. Svetlé pivá sa vyrábajú spodným kvasením, zaraďujú sa medzi plzenské typy. Ich hlavnou ingredienciou je svetlý slad a tieto pivá majú väčší podiel mladiny. Tmavé pivá sa vyrábajú z opraženého karamelového sladu. Varia sa pri vyššej teplote a zaraďujú sa do mníchovského typu alebo bavorského typu (porter). Poznáme i polotmavé pivá, ktoré tvoria medzistupeň medzi plzenským a tmavým pivom a vznikajú miešaním svetlých a tmavých sladov.

Okrem všetkých hore spomenutých druhov existuje i kvasnicové alebo kvasinkové pivo, ktoré sa vyrába z bežného výčapného piva, do ktorého sa počas hlavného kvasenia pridajú kvasinky vo forme bielych krúžkov.